utorak, 21. ožujka 2017.

Čaj od bosiljka priprema i upotreba za kašalj, sinuse



Čaj od bosiljka priprema i upotreba za kašalj, sinuse
sema20. Marta 2017. ReceptiLeave a Comment on Čaj od bosiljka priprema i upotreba za kašalj, sinuse

Iako spada u red biljaka koje su mnogo češće zastupljene u svakodnevnom jelovniku kao začin, čaj od bosiljka ima izuzetno blagotvorno dejstvo na mnoga oboljenja i stanja.

Pored toga što se često preporučuje kao odlično prirodno sredstvo za smirenje, čaj od bosiljka valja koristiti i za inhalaciju sinusa, ali i kao odličnog borca protiv nesanice i upornog kašlja.
Zahvaljujući njegovim izuzetno lekovitim sastojcima, čaj od bosiljka se preporučuje i za smirivanje različitih zapaljenskih procesa u organizmu.



Za šta je dobar čaj od bosiljka

Odgovor na pitanje za šta je dobar čaj od bosiljka iziskuje dosta nabrajanja, jer je ova biljka poznata po tome što deluje kod mnogih oboljenja, a prvenstveno kod bolesti urinarnog trakta, te se preporučuje za korišćenje kod osoba koje imaju zapaljenje želuca i creva, ali i kod onih koji pate od problema sa bubrezima i bešikom.

Takođe, čaj od bosiljka je odlično prirodno sredstvo za smirivanje nervoze, a smatra se i da pomaže kod nesanice, te se koristi i za ispiranje kod belog pranja. Dobro je koristiti ga i ako je potrebno da se poboljša apetit, pa čak i za lečenje kašlja, a preporučljivo je upravo čaj od bosiljka koristiti za inhalaciju kod upale sinusa.

Bosiljak kao lek

Bosiljak kao lek je u našoj narodnoj tradiciji poznat od davnina. A koliko je bio priznat i korišćen u stara vremena jasno govori i podatak da je svaka domaćica uvek u svom domaćinstvu imala barem jedan buket bosiljka, koji je osušen često korišćen za lečenje različtih oboljenja, te otklanjanje mnogih neprijatnosti.

Pored toga, rezultati mnogih istraživanja su jasno pokazali da je bosiljak kao lek zaista korišćen od davnina kod mnogih Starih naroda, a prvenstveno kod Starih Egipćana, za koje se i smatra da su zaslužni za početak primene ove biljke u lekovite svrhe.

Čaj od bosiljka priprema

Ako znate šta je poparivanje, biće vam sasvim jasno i kako se priprema čaj od bosiljka. Najprostije moguće: prelijete jednu kašičicu čaja od ove biljke sa 250 mililitara ključale vode, poklopite i ostavite kratko da odstoji. Nakon toga procedite čaj od bosiljka i priprema je završena. Preporuka je da se, kao i ostali čajevi konzumira u manjim gutljajevima.

Upotreba
U zavisnosti od toga sa kojom namenom se koristi čaj od bosiljka zavisiće i njegova upotreba i dužina trajanja lečenja.

Upotreba ovog čaja u većini slučajeva podrazumeva redovno konzumiranje jedne do dve šolje čaja dnevno, a u skladu sa potrebama. Međutim svakako je najbolje da se prilikom korišćenja čaja od ove biljke za lečnje određene bolesti najpre posavetujete sa kvalifikovanim fitoterapeutom, koji će vam dati jasne smernice o njegovoj upotrebi.

Čaj od bosiljka za kašalj

Pored toga što pomaže da se očiste bronhije, čaj od bosiljka za kašalj se koristi i kada je prisutan dugotrajan kašalj.

Postoje indicije da vrlo uspešno čisti bronhije od sluzi, te da ako se koristi u dužem vremenskom periodu dovodi do potpunog pročišćenja bronhija, te oslobađanja od sluzi i dovodi do prestanka kašlja.

Čaj od bosiljka za inhalaciju sinusa
Kada se primenjuje čaj od bosiljka za inhalaciju sinusa treba biti naročito pažljiv, jer je preporučeno vreme za inhalaciju vrlo kratko, to jest svega par minuta, ukoliko se inhaliraju odrasli, dok je za mališane sasvim dovoljno koristiti čaj od bosiljka za inhalaciju na svega 2, eventualno 3 minuta ukupno. U zavisnosti od stepena začepljenja inhalacija se može vršiti dva puta dnevno.

Čaj od bosiljka za inhalaciju sinusa se priprema vrlo jednostavno, a osnovna mera je litar vode i 2 ravne, supene kašike čaja. Priprema se isto kao i čaj za piće.

Bosiljak čaj za belo pranje

Za sve prirpadnice ženskog pola pojava takozvanog belog pranja je vrlo neprijatna, te se uvek savetuje lečiti je najpre biljnim mešavinama. A i mnogima od njih se nalazi upravo bosiljak čaj, a belo pranje nakon ispiranja čajem od ove biljke vrlo brzo prestaje.
Najbolje je pripremiti čaj na uobičajen način, te nakon što se prohladi i dostigne optimalnu temperaturu, njime se ispirati. U većini slučajeva se već nakon prvog ispiranja oseća poboljšanje, ali se svakako savetuje koristiti bosiljak čaj za belo pranje neko vreme, odnosno dok svi simptomi u potpunosti ne nestanu.

Čaj od bosiljka u trudnoći

Ako vas zanima da li se sme koristiti čaj od bosiljka u trudnoći odgovor je svakako ne. Osnovni razlog za to leži u činjenici da ova biljka ima umirujuće dejstvo, a uz to došlo se do saznanja da upravo čaj od bosiljka utiče na stvaranje kontrakcija materice, što ako se koristi tokom trudnoće može da izazove niz komplikacija. Ponekad je moguće koristiti ga tokom samog porođaja, baš zato što izaziva kontrakcije materice, ali i u tom slučaju treba biti naročito pažljiv, te ga i u tom periodu konzumirati isključivo pod nadzorom stručnog fitoterapeuta.
Baš zato što ima umirujuće dejstvo, čaj od bosiljka ne bi trebalo da koriste ni mlađa deca, a posebno ona koja su stara manje od 6 meseci.

Bosiljak, kralj letnjeg bilja, duguje svoj zanosni miris eugenolu, eteričnom ulju dezinfikjjjućeg i stimulišućeg dejstva. Ima digestivna, diuretička i protivupalna svojstva. Ne koristi se u sušenom obliku, budući da sadrži estragol, organsko jedinjenje koje toksično deluje na naš organizam. Umesto toga, može se zamrznuti ili se držati u ekstradevičanskom maslinovom ulju.

Bosiljak čaj za želudac

Ako ste se prejeli ili patite od grčeva u stomaku, napravite sebi ukusan i koristan čaj od bosiljka: sipajte tri grama svežih listova u 150 ml vrele vode. Ostavite to da odstoji deset minuta u poklopljenoj šolji, pa procedite i popijte.Jedan savet: po aromi bosiljak se odlično slaže s cvetovima hibiskusa.

Bosiljak kao začin

Mediteranska kuhinja u znaku je bosiljka. Ova tradicionalna ishrana, po mišljenju mnogih, jedna je od najzdravijih – jer se bazira na upotrebi svežih plodova, ribe, sira, belog luka i maslinovog ulja. Njihovi sastojci podstiču metabolizam i štite kardiovaskularni sistem, sprečavajući tako dijabetes i niz srčanih oboljenja. Bosiljak se odlično slaže sa svim ovim sastojcima i neizostavan je začin za razne umake, testeninu, povrće, jela od paradajza, graška i pasulja. Stavljamo ga u supe, sveže salate i namaze, a od njega pripremamo i marinade za ribe i meso.

Aromatizovano balzamiko sirće
Kad se listovi naberu, obrisu se vlažnom krpom i stave u staklenu ili keramičku posudu. Srazrnemo, odnos bosiljka i sirćeta 1: 5 (20 %).Dakle, stavite sirće od kvalitetnog crvenog vina da se prokuva sipajte ga preko bosiljka, zatvorite posuda i ostavite sve da odstoji tri dana, a onda procedite. Korisne kao dodatak ishrani.

Ulje od bosiljka

U staklenu teglu stavite 30 listova bosiljka i prelijte ih ekstradevičanskim maslinovim uljem. Uz bosiljak možete staviti i malo ljute papričice ili belog luka, što će ulje učiniti još ukusnijim. Zatvorite teglu i držite je na mračnom mestu zaštićenom od toplote i vlage, pomerajući je s vremena na vreme. Nakon tog perioda, i sipajte ga u flašu.Listovima koje izvadite iz tegle možete začiniti sveže povrće.

Kupka

Od bosiljka možete napraviti i opuštajuću kupku, budući da on deluje okrepljujući i ublažava mirise. Dovoljno je da stavite vezicu bosiljka u platnenu vrećicu i ubacite u kadu.

Gajenje bosiljka u saksiji
Pitate se zašto vam_bosiljak koji kupiteu saksiji u supermaiketu nikad ne traje duže od nekoliko nedelja? U tome nema ništa čudno, jer bosiljak često brzo uvene. Pitanje je gde grešimo.

Prvo što treba da uradite kad kupite bosiljak jeste da promenite posudu – uzmite saksiju pa njeno dno pospite ekspandiranom glinom koja će sprečiti zadržavanje vode.Bosiljak ne voli previše vode. Stavite prst u zemlju iz koje raste bosiljak – treba da bude srednje vlažna, ni suva ni natopljena. Zapamtite da je idealno vreme za zalivanje bosiljka – jutro.

Još jedna važna stavka jeste izlaganje svetlosti. Ako držite bosiljak u zatvorenom prostoru stavite ga na neko osvetljeno mesto.

Ako ste ga ostavili napolju, obratite pažnju da ne bude izložen direktnim sunčevim zracima. Ako se nalazi na balkonu ili u bašti, držite ga u hladovini i dalje od promaje.

Secite cvetove bosiljka. Na vrhu će se povremeno pojavljivati cvetovi, koji, ako se ne skidaju, čine biljku krutom i nepogodnom za upotrebu u kuhinji.

Izvor:dijetaizdravlje.com

Nema komentara:

Objavi komentar